Kommunikationens katedraler

I de stora köpcentra som byggs inuti och utanför städer finns alltid samma affärer. Det är de stora kedjorna som etablerar sig i nästintill identiska gallerior. I ett stort köpcentrum blir man aldrig överraskad. Det största problem man kanske stöter på är att man inte hittar till den affär man letar efter.

Det slog mig att Internet på många sätt påminner om ett strömlinjeformat köpcentrum. Man kan röra sig mellan de stora sociala medie-tjänsterna, dagstidningar och streamingtjänster och inte se så mycket annat av det som finns på nätet. I det strömlinjeformade Internet är man ständigt konsument av andras liv och bilder, av teveserier och musik. Flöden kan ställas in så att man bara ser det man vill se. I den sociala medie-världen kan man också fronta ett samhällsengagemang byggt på klick och gillanden.

Jag minns när jag kom i kontakt med Internet för tjugo år sedan. Världen och nätet såg annorlunda ut. Internet var något spännande och något som kunde öppnade för nya möjligheter. En vanlig idé då var att nätet skulle leda till ett större deltagande i samhället. Att vi skulle kunna öka bildningen genom att information blev mer lättillgängligt. I ljuset av de senaste årens politiska och sociala utveckling verkar nästan det motsatta ha skett. Magkänsla och impuls har bytts ut mot eftertanke. Lögner har blivit sanningar och det som skulle kunna varit gränsöverskridande har snarare byggt upp nya och mäktiga isolerade enheter.